Vykort från förr

Det började med en flytt till Yxlan och slutar kanske med en samling på närmare 1 000 vykort. Hans Mirsch ser vykorten som ett bra sätt att lära känna bygdens historia.
 
– Det började när vi flyttade till Yxlan för sju år sedan. Jag har alltid varit intresserad av den här bygden och av historien kring öarna. Jag har sett många historiska bilder och vykort på nätet, men tycker att det är mycket roligare att ha fysiska bilder i handen, säger Hans Mirsch.
Han har köpt via auktionssajter som Tradera och han har fått vykort av boende när de fick klart för sig intresset och det historiska värdet av att ha en vykortssamling.
Hittills har han samlat på sig 240 vykort från Yxlan, 200 från Blidö, 200 från Furusund och 100 från Norröra/Söderöra.
Det handlar om vykort med motiv från öarna, idag historiska bilder som gamla lanthandlarbutiker, hotell och båtar.
 
Ställs ut på Blidö
– Det roligaste är ju om det finns människor med på bilderna men det är också väldigt trevligt med gamla bilar och båtar, säger Hans Mirsch.
Det är ju också väldigt intressant att se vad man skriver på vykorten och hur man formulerar sig i olika tider påpekar han.
De äldsta vykorten är från början av 1900-talet och de flesta från 50-60-talet. Ett stort antal är från fotograf Elliord Mattsson i Spillersboda som gjorde 40 serier med 100 bilder i varje, fotografier med mycket hög teknisk kvalitet.
Samlingen är uppdelad i fyra pärmar för Blidö, Köpmanholm/Yxlan, Furusund och Norrröra/Söderöra. Och den 27 juli kan man få se delar av samlingen i Båtsmanstorpet på Blidö när Hembygdsföreningen har sin dag.
– Nu är ju det här med vykort något som knappast existerar idag men min gamla mamma blir glad om hon får ett riktigt vykort, datorer och mail är inte riktigt det hon behärskar, säger Hans Mirsch.

Nya vykort till almanackan
Nu efterlyser vi ”vykort”, bilder tagna på samma ställen som de gamla vykorten. Vi publicerar några av vykorten på www.oskaret.se och ber alla Bästa tillfället att se vykorten är på föreningens fotodag den 27 juli 2019 vid båtsmanstorpet.
Det kommer att bli en spännande jämförelse mellan nutid och dåtid och som sagt helst med exakt samma motiv och vinkel. Bilderna publiceras i Blidö Sockens Hembygdsförenings almanacka för 2020 och vi hoppas på att detta blir ett starkt dokument. Almanackan säljs under julmarknaden i Almvik och hos utvalda försäljningsställen som ICA Blidö, Kiosken i Köpmanholm, Macken Furusund, m fl . Pengarna för almanackan går till föreningen som gör mycket annat gott. / Kolla in webbsidan och anmäl intresse till Göte Lagerkvist, gotla@tc.se. De mest lyckade bilderna belönas med fika och bulle och några exempel publiceras senare i Öskaret. / Olle Larsén
 

Etiketter: miljö